Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuzun Tarihçesi

24.11.2022 149

 

OKULUN/KURUMUN TARİHÇESİ:

1965 yılında Kızılyer köyünde bir deprem olur. Bir kısım binalar yıkılır, bir kısım binalar hasar görür. Bu depremde iki kişi de enkaz altında kalarak ölür.

Zamanın Denizli valisi gerekli incelemeleri yapar, köyün yerinin değiştirilmesinin uygun olacağını düşünür. İmar İskan Müdürlüğü gerekli raporları hazırlar ve valiliğe sunar. Valilikte bu raporları bir üst yazı ile İmar İskan Bakanlığı'na gönderir. Böylece yer değişikliği teklif edilmiş olur. Bakanlık da teklifi değerlendirir, olur verir ve ödenek ayırır. Vali Münir GÜNEY'in çabaları ve muhtar Ali YIKILMAZ'ın gayretleri ile istimlak çalışmaları altı ay içinde tamamlanır. Proje ve parselasyon çalışmaları da kısa bir süre içinde bitirilir. Parselasyon çalışmaları sırasında dörder dönüm olarak köy meydanı belirlenir.

Okul yeri ve cami arsası ayrılır. Okul parseli 4020 metrekare olup köy meydanı ve cami parseli arasında kalmaktadır. İlk etapta 103 hanenin yapımı planlanır. 1967 yılında inşaata başlanır. Binaların yapımı 1968 yılının yazında bitirilir. O yaz 103 haneye 103 aile taşınmış olur. Böylece Kızılyer Yeni Mahalle adıyla bir mahalle kurulmuş olur. Okul parseline köy halkı ilk müdür İsmail KOPTUR önderliğinde kendi ilkokul binasını yapar, inşaat bir ay içinde (eylül ayında) tamamlanır. Bu sırada bürokratik işlemlerin tamamlanmasında Vali Münir GÜNEY yardımcı olmuştur. Bina tek katlı 2 derslik ve 1 idare odası olarak inşa edilmiştir. Sonuçta Kızılyer Yeni Mahalle İlkokulu 1968-1969 yıllarında eğitim ve öğretime başlar. Sonraki yıllarda Yeni Mahalle'ye göç hızlanır. Nüfus artar, bina yetersiz kalır. 1970 yılında Milli Eğitim Bakanlığı A tipi binalardan 3 derslikli bir binayı eski binanın yanına yapar. 1975 yılında 2 derslikli ek bir bina daha yapılır. 22 yıl (1975-1997) bu binalarda eğitim-öğretim sürdürülür. 1997 yılında ülke çapında 8 yıllık temel eğitim programı uygulamasına geçilir. Tekrar bina yetersizliği kendini gösterir. Aynı yıl kurulmuş olan Kızılyer İlköğretim Okulu Yaptırma ve Yaşatma Derneği, ilköğretim okulu binasının yapımını üstlenir. Yer olarak da bugünkü binanın yeri saptanır. Dernek yapım işlerine hemen başlar ancak parasal imkansızlıklar yüzünden inşaat sürdürülemez. Su basmanın tüm masrafları İrfan ÖZDEN tarafından karşılanmış olup, binanın tamamının demir ve çimentosu İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Binanın kalan işçilik ve tüm masrafları İrfan ÖZDEN, Halit ÖZDEN,Halil ÖZDEN kardeşler tarafından yaptırılmıştır. 1998-1999 eğitim-öğretim yılında şimdiki binada eğitim-öğretime başlanmıştır. Okulun adı Kızılyer Hüseyin Avni Özden İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. O yıldan beri eğitim-öğretim 3 katlı okul binasında 2 idare odası, 1 öğretmenler odası, 12 derslikte verilmektedir